lördag 19 september 2009

Tredjedelsregeln vs det gyllene snittet

Alltå, jag är rädd att det kommer att bli väldigt, väldigt svårt att förklara vad jag har försökt mig på här...

Bakgrunden först: Det råder viss begreppsförvirring, tycker jag. En del fotografer talar om "det gyllene snittet" och menar "det gyllene snittet", andra talar om "det gyllene snittet" menar "tredjedelregeln", ytterligare andra påperkar, ofta ganska vresigt, att det är STOOOOR skillnad mellan dessa principer och att det inte alls är samma sak. Så jag har länge funderat på vad som är skillnaden och vad det gyllene snittet egentligen är. Alla pratar om det, vet någon hur det används?

Så till min teori: Enligt min ringa mening är det gyllene snittet kort och gott 62%! Det betyder att en sträcka ska delas i två delar, en som är 62% och en som är 38% (Jag tänker vika mig när som helst om min kära syster matteläraren kommer in med pekpinnar under mitt resonemang!) Om man jämför med tredjedelsprincipen så skulle motsvarande siffor vara 67% och 33%.

Den översta bilden är beskuren enligt tredjedelsprincipen och 2/3 av bilden finns till vänster om trädet och 1/3 till höger om bilden, medan det i den mellersta bilden är 62% av bilden till vänster om trädet och 38% till höger om bilden. Alltså visar dessa båda bilderna skillnaden mellan det gyllene snittet och tredjedelsregeln. Skillnaden är väl inte överväldigande precis.

Men nu blir det så komplicerat, att jag bara hänvisar till wikipedia, tror jag. Den sista bilden är beskuren enligt den s k "gyllene spiralen", som är uppbygd av flera gyllene rektanglar, som är uppbyggda av det gyllene snittet. (Jag sa ju att det var svårt att förklara!) Trädets krona befinner sig i centrum av den gyllene sprialen och då ser ju bilden faktiskt annorlunda ut!

Men för att vara helt ärlig, det här är verkligen en storm i ett vattenglas. Vad man kallar det för spelar ingen som helst roll. Huvudsaken är väl att man tycker om sin bild!


ikonfth gyllene snittet

3 kommentarer:

annsve sa...

Gillar din sista bild bäst av dessa tre. Skall försöka ge mig på att beskära någon av mina egna bilder enligt den prinicpen.

Karolina sa...

svårt det där med alla principer och regler, men bra att känna till dom för bra fotografi. Tycker faktiskt att bilderna skiljer sig väldigt åt, men alla är bra på sitt sätt.

Nina sa...

Håller med ovanstående... alla bilder är bra, men skiljer sig åt... Min personliga favorit är nog ändå sista bilden (även om jag inte fattar ett dugg av principen :-) tycker din förklaring av gyllene snittet o tredjedelsregeln är den mest konkreta hittills o en eloge att du vågade dig på (o lyckades) med ytterligare en princip!

Titta gärna i o kommentera mitt bidrag!